De Reis van de Held als opbouw van je event

herosjourney

Ben je onlangs geraakt door een bepaalde speelfilm of een verhaal? Of zo enthousiast dat je het opnieuw wilt zien of horen? Ergens diep in ons is er een herkenning van wat een goed verhaal is. Dat komt omdat verhalen zo oud als de wereld zijn. En de onderliggende structuren, de archetypische figuren, herkennen we, waar we ook zijn op aarde.

De meeste programmamakers en eventontwerpers zouden het wel willen, een publiek zo enthousiast maken over een verhaal dat ze het opnieuw willen zien. Sommige sprekers bereiken het. Maar vaak is het lastig, omdat de inhoud overheerst. Droge feiten of belangrijke kennis, overheersen de vorm. Terwijl het bij een verhaal juist om de vorm draait. Die de aandacht vasthoudt!

Een van de structuren die je als verhalenmaker kunt gebruiken is de Reis van de Held. Een cirkel van 12 stappen, die doorlopen wordt door een held of heldin. Lord of the Rings, Roodkapje, De Klein Zeemeermin, zijn allemaal voorbeelden van de Reis van de Held. Je kunt hem vinden via internet, maar ook in het boek van Christopher Booker ‘Seven Basic Plots’ of in de eerder verschenen boeken van Joseph Campbell (The Hero with the Thousand Faces).

De Reis begint in de gewone wereld, waar de held of heldin nietsvermoedend in leeft. En vervolgens ontmoet hij of zij iemand, die een beroep doet op verandering. Er kan ook iets onverwachts gebeuren. Vervolgens gaat de held, soms tegen zijn zin, in op deze roep. Hij vertrekt en begint aan een reis. Of eigenlijk, aan een ontwikkeling. Deze gaat met pieken en dalen. Maar uiteindelijk, na 12 fases, bereikt de held of heldin zijn oude vertrouwde wereld weer. Alleen, dit keer neemt hij zijn volwassenwording mee.

Hoe kan je dit als programma maker of eventprofessional integreren?

De Reis van de Held bied je inzicht in de dynamiek van een verhaal. Elke fase heeft een functie en volgt logisch op de voorgaande fase. Door de Reis van de Held te bestuderen, ontdek je dat niets op zichzelf staat. Bij een dag waarin je als organisator mensen wilt meenemen in jouw wereld, heb je veel aan deze structuur. De held, dat is degene die bij jou op bezoek komt. De 12 stappen, die laat jij hem met je programma doorlopen. Of misschien is er een andere held of heldin, zoals bijvoorbeeld de klant, die je op reis laat gaan om tot nieuwe inzichten te komen.

Dit is nou net wat de meeste bijeenkomsten ontbeert. Dynamiek wordt verward met ‘afwisseling.’ Ook goed, maar dan mis je weer de stuwende opbouw van een structuur die uit logisch opvolgende stappen bestaat. Daarom raad ik je aan om er nog eens een gedachte aan te wagen, en wellicht kom je op een goed idee om je bijeenkomst meer dynamiek en spanning te geven, zodat je publiek er geen genoeg van kan krijgen.

Meer weten? Kijk ook eens op: www.fantastischemeetings.nl

Leave a Comment